Vragen/opmerkingen

Advies over hockeyprotectie

Hockey kan een gevaarlijke sport zijn. Om een ernstige blessure te verkleinen is het van belang dat je jezelf goed beschermd. De KNHB heeft sinds een aantal jaren de scheenbeschermer verplicht en het bitje sinds 2015-2016. Wanneer je dit niet draagt mag je niet deelnemen aan het spel. Naast het bitje en de scheenbeschermers kan je jezelf ook beschermen met een handschoen. Hieronder lees je alle verschillende protectie die gebruikt worden bij het hockeyen en verkrijgbaar zijn bij Teun van Pelt.

Protectie voor veldspelers

Bitje

Het beschermen van je tanden door middel van een hockeybitje is van het grootste belang. Een hockeybal of –stick kan vervelend tandletsel voorkomen. Een bitje verdeelt de kracht bij een aanraking waardoor de kans op schade vele malen kleiner is.

Er zijn verschillende modellen voor handen. Naar mate ze duurder worden bieden ze steeds meer bescherming. De topmodellen zijn tegenwoordig zeker zo goed als die door een tandarts gemaakt worden en zijn in prijs een stuk voordeliger. We verkopen bitjes in alle kleuren, maten en zelfs in verschillende smaken.

Scheenbeschermers

Er zijn twee soorten scheenbeschermers te gebruiken. Je kunt kiezen voor een scheenbeschermer met een zogenoemd ‘voetje’ of voor een scheenbeschermer ‘zonder voetje’. Een scheenbeschermer bedekt je enkel en gehele onderbeen. Je hebt de juiste maat wanneer er een ruimte is van twee vingers onder de knie. Dit zorgt ervoor dat je geen irritatie hebt wanneer je je knie buigt.

Handschoen

Wat betreft handschoenen zijn er verschillende opties. Wat voor handschoen je kiest heeft te maken met de reden waarom u een handschoen wilt. Hieronder zijn drie verschillende opties beschreven.

 

Veldhandschoen

De veldhandschoen is een handschoen waarbij de toppen van de vingers en de duim niet bedekt zijn. De rest van de hand is wel beschermd. De handschoen draag je aan je linkerhand. Dit is omdat deze hand vaker op de grond ligt en het meest kwetsbaar is in een duel.

 

Zaalhandschoen

De zaalhandschoen wordt het meest gebruikt bij het zaalhockeyen. Een zaalhandschoen bedekt de gehele hand en wordt wederom aan je linkerhand gedragen. Dit is omdat er meer sprake is van direct contact met de hand. Een compact spel waarbij je er niet aan ontkomt om je hand telkens op de vloer te leggen. Veel hockeyclubs hebben deze handschoen al verplicht gesteld en in de toekomst verwachten wij dat de KNHB hier ook de nodige regels over treffen.

Een zaalhandschoen zie je ook steeds vaker op het veld verschijnen. Sommigen zullen dezen aan hun linker- en rechterhand dragen zodat ze extra goed beschermd zijn. Vaak wordt dit gedaan door mensen die een beroep beoefenen waarbij het gebruik van handen essentieel is (fysiotherapeut, dokter, tandarts etc.).

 

PROTECTIE BIJ DE STRAFCORNER

De strafcorner wordt als een goede scoringskans gezien en daarom een belangrijke reden om goed voor te trainen. Als gevolg dat de bal de laatste jaren een stuk harder op goal wordt gepusht (sleeppush). Wanneer je pusht tijdens een strafcorner mag hij, in tegenstelling tot een slag, hoog op goal worden gespeeld. Dit brengt veel risico’s voor de verdedigende partij met zich mee. De volgende onderstaande bescherming zie je dan ook steeds meer terug tijdens het verdedigen van een strafcorner.

 

Strafcornerhandschoen

Een strafcorner handschoen is een tikkie groter dan een gewone veldhandschoen. Het is een dikke, lompe handschoen die enorm goede bescherming biedt. Deze handschoen wordt voornamelijk gedragen door de eerste uitloop en de lijnstop. Deze bescherming zie je vooral terug bij seniorenteams.

 

Masker

Een masker bij de strafcorner is niet zo nieuw meer, maar wordt nog geregeld onderschat. Vooral een lijnstop of een eerste uitloop kunnen in situaties komen dat een bal richting het hoofd komt. Een masker is dus vooral van belang wanneer er hoge ballen op goal worden gegeven. Dit zie je in de jeugdteams minder vaak voorkomen dan in de seniorenteams.

Tok

De tok wordt sinds enkele jaren gebruikt door de vooral wat hoger hockeyende teams. Het beschermd je geslachtsdelen voor de hockeybal. Je ziet dat deze bescherming vaker wordt gedragen door mannen omdat de hockeyballen op zodanige snelheid worden afgevuurd dat reactie vaak te laat komt. In jeugdteams zal je dit niet tegenkomen.

Protectie voor keepers

Als keeper moet je altijd goed ingepakt het veld op gaan. Wanneer je de juiste materialen hebt voel je je een stuk zekerder en dat is terug te zien in de acties. Daarnaast, wat nog een stuk belangrijker is, krijg je als keeper veel te verduren. Een complete uitrusting bestaat uit de volgende spullen:

Wij leveren al onze verenigingen maar wij verkopen ook losse items in de zaak.