Vragen/opmerkingen

Advies over tennisracket

Bij de keuze voor een tennisracket zijn verschillende factoren belangrijk. Waar uiterlijk voor menigeen heel belangrijk is, blijft de belangrijkste factor de speeleigenschappen van een racket. De juiste keuze is afhankelijk van het niveau van de speler/speelster. Vooral techniek en slagkracht zijn bepalend voor de keuze van een racket.
 

Niveau

De keuze voor het juiste racket is afhankelijk van uw tennisniveau. Over het algemeen spreekt men over drie type niveaus:

 

1. Recreatieve/beginnend/allround speler

- Speelsterktes niveau 9,8,7
- Lichte rackets (255gr – 290gr)
- Gemiddeld / grote bladen (veel power)

 

2. Competitie speler/toernooi speler

- Speelsterktes niveau 6,5,4,3
- Gemiddeld gewicht (280 gr – 305 gr)
- Gemiddeld bladgrootte (mix tussen power en controle)

 

3. Tour speler

- Speelsterkte niveau 3,2,1
- Zware rackets (> 300gr)
- Kleine bladen (veel controle)

Eigenschappen rackets

Bij ieder speelsterkte niveau passen eigenschappen als controle, power en comfort.

Een recreatieve speler heeft vaak wat meer moeite om power in zijn slagen te krijgen en is opzoek naar comfort. Hoe groter het blad, des te meer power kan men generen uit zijn slag. Daarnaast is het makkelijk om de bal goed te raken, omdat de sweetspot (plek in het racketblad waar je de bal het beste raakt) groter is.

Een competitie/toernooi speler heeft meer ervaring met het spel en kan beter power in zijn slagen krijgen, omdat hij/zij beter de sweetspot weet te vinden. Men gaat opzoek naar een mix tussen power en controle. De rackets worden wat zwaarder, omdat de ballen die ze van de tegenstander ontvangen meer snelheid hebben.
Een zwaarder racket zorgt ervoor dat het racket zijn stabiliteit behoudt en de bal zijn snelheid. De racketbladen zijn gemiddeld qua omvang om meer controle te geven, zodat de beter geplaatst kan worden.
Dit gaat uiteraard ten koste van de sweetspot en enige techniek is dus vereist.

De tour speler is ervaren en speelt op hoog niveau. Power haal degene uit zijn techniek en is opzoek naar zoveel mogelijk gevoel en controle. Rackets kenmerken zich door kleine bladen, zware en stugge rackets.
Daarnaast is de balans van het racket afhankelijk van je speelstijl en sterkte. Men onderscheidt drie verschillende klasses:

  • Top weight (balanspunt bovenin het racket)dit zorgt voor meer power
  • Even balanced (balanspunt middenin het racket) Geeft power en controle
  • Handle weight (balanspunt onderin het racket) Veel controle

 

Gripmaat

Rackets hebben verschillende gripmaten, om blessures te voorkomen is de juiste gripmaat van belang. U kunt dit eenvoudig thuis meten door de afstand op te meten vanaf de 2e handlijn tot en met de top van je ringvinger.In het onderstaande schema ziet u welke afmeting u nodig heeft:

Afspraak met tennisexpert

Uniek bij Teun van Pelt Sport is dat er de mogelijkheid bestaat om een persoonlijke afspraak te plannen met tennisexpert, A en B trainer Henk van Pelt. Welke jouw met meer dan 25 jaar ervaring zeer professioneel kan adviseren voor het aanschaffen van je tennisracket.

Stuur een mail naar henk@teunvanpeltsport.nl of bel 0736139723.